PET MEDALJA NA PRVENSTVU EVROPE U BUDIMPEŠTI

Objavljeno 2020-02-18 11:47:53

Karate potvrdio da je sport broj jedan u Crnoj Gori


i


Karatisti su osvajanjem pet medalja na Evropskom prvenstvu potvrdili kvalitet i komtinuitet, da je karate sport broj jedan u Crnoj Gori.

Crnogorski karatisti nastup na šampionatu završili su sa tri srebrne i dvije bronzane medalje.

Srebrni su bili Vladimir Mijač u katama i borbaši Bojan Bošković i Predrag Smolović, a bronzani Emre Saljiu i Andrija Danilović u borbama.

Krstajić je kazao da rezultatio crnogorskih karatista nijesu slučajnost, već potvrda kontinuiranog kvalitetnog rada na svim poljima.

“Potvrdili smo da je karate sport broj jedan u Crnoj Gotri. Nije to bila jedna, već tri uzrasne kategorije. Prvi put smo sa EP donijeli i medalju u katama, što je za nas posebno značajno. To je potvrda kontinuiranog rada. Na šampionatu je nastupilo 1155 takmičara iz 52 države, a mi smo nastupili sa 32. Samo je osam država osvojilo više medalja od nas”, kazao je Krstajić na konferenciji za novinare.

On je čestitao svim takmičarima na nastupu, selektorima i kompletnom stručnom timu na čelu sa direktorom reprezentacije.

“Iza nas je uspješno takmičenje, ne samo zbog medalja, već i zbog iskustva koje smo zajednički ponijeli. Čestitke kompletnom timu, koji su u Budimpešti činili i doktor i fozioterapeut. Hvala i sponzorima koji su nas pomogli, Ministarstvu sporta, od kojeg smo dobili značajno veći budžet. To ćemo, kao i prošle godine, siguran sam opravdati. Pred nama je najvažnija godina u istoriji saveza”, rekao je Krstajić.

On je kazao da crnogorski karate ima fenomenalnu generaciju i da je ponosan što je predsjednik takvim sportistima.

Direktor reprezentacije Dragoljub Fatić smatra da je pet evropskih medalja veliki uspjeh crnogorskog karatea.

“Bili smo na visokom nivou u svakom smislu – od takmičara koji su pokazali ogromnu želju da ostvare rezultat, selektora do svakog člana ekspedicije. Najmlađi takmičari, koji su debitovali na šampionatu, pokazali da se na njih može ozbiljno računati. Mlađi seniori su potvrdili svoj kvalitet. Pred nama je zahtjevna godina, čekaju nas šampionat Evrope i kvalifikacioni turnir za plasman u Tokio. Vjerujem da makar jedan ili više naših takmičara može izboriti olimpijsku vizu za Tokio”, rekao je Fatić.

On je naglasio da bi to bila kruna crnogorskog karatea za 40 koliko je taj sport prisutan u Crnoj Gori.

Selektor u katama Jugoslav Bukilić, podsjetio da je da su crnogorskli karatisti po broju medalja ponovili rezultat iz Konje prije deset godina.

“U najvećem smo usponu od kada sam dio selektorskog tima. Raduje me medalja u katama. Imali smo tri finala, mogli smo bar u jednom biti pobjedici. Bitno je da smo u svakom bili ravnopravni. Mijačev rezultat je veliki, smatram da smo mogli do pobjede u tom finalu. Zadovoljan sam, nadam se da ćemo ubuduće praviti još bolje rezultate u katama, jer pored njega imamo nekoliko dobrih mladih takmičara i uz par seniorskih možemo imati dobru selekciju”, rekao je Bukilić.

Juniorski prvak svijeta, Bojan Bošković istakao je da je u Budimpešti debitovao na šampionatu u konkurencioji mlađih seniora.

“Bilo je teško, zadovoljan sam kako sam odradio, iako ostaje žal za zlatnom medaljom. Možda sam mogao bolje da odradim finale. Stiglo me je sve, skidanje kilaže, umor. Čeka me seniorska konkurencija. Pokušaću da se kvalifikujem za seniorsko EP i da u Bakuu ciljam medalju”, rekao je Bošković.

On se zahvalio treneru Žarku Raković, selektoru Slobodanu Vlahoviću, predsjedniku Ivanu Krstajiću, drugovima iz kluba i reprezentacije.

Prema riječima Predraga Smolovića, prva evropska medalja nagrada je za sve uloženo od početka karijere.

“To je moja prva evropska medalja. Odradio sam pet teškim mečeva, a u finalu izgubio od bronzanog sa Svjetskog prvenstva u Čileu. Mogao sam taj meč da odradim bolje, ali bez obzira na to zadovoljan sam svojim učinkom. Nadam se da će sljedeće takmičenje proći mnogo bolje i da ću donijeti sjajniju medalju. Pred nama je seniorska konkurencija, nadam se tu dokazati još bolje. Posebnpo hvala treneru Fatiću i klupskom drugu Nikoli Maloviću, zahvalnost dugujem i selektoru Vlahoviću i predsjedniku Krstajićui”, kazao je Smolović.

Srebrni katas Vladimir Mijač, kazao je da je evropska medalja bila njegov cilj i da ga je napokon ostvario.

“Ostaje žal za zlatom, ali nema razloga za nezadovoljstvo. Medalja će biti veliki motiov, ne samo za mene, već za sve koji se bave karateom. Neizmjerno mi je drago što je još četvoro mojih drugova iz reprezentacije osvojilo medalju. Hvala predsjedniku Krstajiću, selektoru Bukiliću, Karate savezu, mom karate klubu Bar i treneru Almiru Cecunjaninu. Hvala porodici, koja je bila neizmjerna podrška, drugovima iz reprezentacije”, rekao je Mijač.

Bronzani Danilović kazao je da je u svom debiju na šampionatu ostvario izuzetan uspjeh.

“Bilo je teško, ali bio sam spreman. Naporno sam trenirao i trud se sisplatio. To je bio moj najbolji turnir u karijeri. Nadam se da je ovo samo početak i da me još bolji rezultati čekaju u nastavku karijere. Vjerujem da ću jednog dana osvoijiti i seniorsku medalju”, rekao je Danilović.

Njegov klupski drug iz Omladinca, Emre Saljiu kazao je da je zadovoljan i srećan ostvarenim rezultatom u Budimpešti.

“Posebno sam zadovoljan načinom na koji sam došao do bronzane medalje. Odradio sam pet teških mečeva, loše sam počeo I izgubiuoi na starztu, ali sam u nastavku dominira i zasluženo došao do medalje”, kazao je Saljiu.

Danilović i Saljiu zahvalili su se klupskim trenerima, Žarku i Marini Raković, selektoiru Vlahoviću, drugovima iz kluba i reprezentacije i porodici na podršci uoči I tokom šampionata.Podijelite na društvenim mrežama: